Høy ytelse og lite kraftfôr

Godt grovfôr og kraftfôr tilpasset innholdet i grovfôret er god resept for høy ytelse og lavt kraftfôrforbruk.

Buskap henger seg på da fôringsekspert i Tine, Erik Brodshaug, besøker melkebonde Lars Vassend i Porsgrunn. Lars har alltid vært opptatt av grovfôrdyrkingen, og nå bruker Erik besetningen til å teste ut nye verktøy som Tine utvikler for å perfeksjonere kufôringa. En ytelse på over 10 000 kg EKM med en kraftfôrprosent på 22 vitner om godt grovfôr. Og den som tror at Porsgrunn betyr store, flate og lettdrevne jorder må tro om igjen. Gården til Lars ligger i brattlendt terreng. Han drifter jorda på 25 eiendommer, og noen skifter er det umulig gå komme til med traktor og møkkvogn. Heldigvis er de fleste skiftene innenfor 3–3,5 km og ingen lenger enn 7 km unna gården.

Les hele reportasjen fra Buskap nr. 4 i 2023 HER

Siste nytt

Ta vare på grassurfôret – med ensileringsmiddel

Bilde …

Resultater fra melkekuforsøkene i prosjektet med kortnavn «Engprot» har vist at bruk av maursyrebasert ensileringsmiddel øker produksjon av melkeprotein og kan redusere nitrogenutslipp fra norske melkekyr sammenlignet med å ikke bruke ensileringsmiddel

Godt grovfôr er mulig også lengst mot nord

Bilde …

Verdens nordligste grovfôrkamp som ble arrangert sesongen 2024 viser at det mulig å få til både høge avlinger og god kvalitet i nord.

Har det vorte enklare å bygge nye fjøs til mellom 20 og 30 kyr?

Bilde …

I Tine registrerer vi auka interesse for å bygge lausdriftsfjøs, særleg i dei områda der driftseiningane er minst. Har vilkåra for bruksutbygging endra seg dei siste åra?

Fersk fjellbonde planlegger nytt fjøs

Bilde …

Ivar Vasli overtok hjemgården i Storlidalen i juli i fjor. Nå er han i full gang med planlegging av nytt kufjøs ved siden av det gamle båsfjøset.

Med kurs mot eliten

Bilde …

For å bli avlsokse for NRF og Geno, må kalven passere et nåløye. Vi har fulgt 12391 Laupen fra kalv til eliteokse, og nå er det Laupen-avkom i kyr over hele landet. Det hadde ikke vært mulig uten sædruta!